Wetenschap Kunst Politiek

Vincent van Gogh en Utagawa Hiroshige

15 comments

Vincent van Gogh bezat veel Japanse prenten die hem zeer inspireerden, onder meer van Hiroshige. Van Gogh maakte van twee latere prenten van Hiroshige bijna exacte kopieën in olieverf.

 


Vincent van Gogh, De bloeiende pruimenboom naar Hiroshige (1887)


Utagawa Hiroshige, De pruimenboomgaard bij Kameido, 1857

Van Gogh koos andere kleuren dan Hiroshige (zie ook Ingrid van den Bergh over de kleuren bij Van Gogh) . Van Gogh voegde bovendien zelf de lettertekens toe, die hij uit een ander houtsnede over nam [!] .

Ook van Hiroshiges “Onverwachte bui op de Grote Brug bij Atake” (1857)

maakte van Gogh een eigen schilderij:

Brug in de regen naar Hiroshige“, 1887.

Van Gogh omkaderde de voorstelling rondom met een decoratieve rand en voegde ook hier zelf Japanse karakters toe.

Zie ook Louis van Tilborgh, Van Gogh en Japan.

 

 

‘De Japanse kunst is iets als de primitieven, als de Grieken, als onze oude Hollanders, Rembrandt, Potter, Hals, Vermeer, Van Ostade, Ruisdael. Dat kent geen einde.’
Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, Arles, 15 juli 1888

 

Zie ook de tentoonstelling

Oost – West: Japan en japonisme

23.09.11_15.01.12 in het Van Goghmuseum Amsterdam

 

 Maria Trepp

Tags: , ,

15 Responses to “Vincent van Gogh en Utagawa Hiroshige”

 1. Solvejg schreef:

  Avatar van SolvejgDank je wel Maria, mooie voorzet, donderdag komt mijn verhaal! Heb je gezien dat de tentoonstelling een recordaantal bezoekers heeft opgeleverd? Komt vast door onze reclame 🙂 Het is trouwens Louis van Tilborgh, hij ligt hier voor me op mijn bureau! Groetjes!!

 2. maria schreef:

  Avatar van mariaDank Solvejg, ik moest echt drie keer kijken totdat ik de spellingfout zag.
  Nee over de bezoekers dat wist ik niet, alleen dat de trap toen in elkaar is gezakt, zoals gezegd, gelukkig zonder de Trepp!

  Maar ook in deze tentoonstelling weer: zeer ergerlijk en storend met de spiegelingen van het licht.

  Dus jij hebt die Tilborgh!! Ik moest helemaal naar de KB voor hem.

  Reactie is geredigeerd

 3. Solvejg schreef:

  Avatar van SolvejgHa! Ja of course 🙂 Heb hem net verlengd, had hem al bijna drie weken liggen (heerlijk boek, vind je niet?) De catalogus heb ik trouwens ook! (ik ben er nu al drie keer wezen kijken!!)
  Reactie is geredigeerd

 4. Paul Delfgaauw schreef:

  Avatar van Paul DelfgaauwDag Maria!

  Schitterend deze prenten!!!
  – Wist je al dat de ‘Sterrennacht’ in het Van Gogh Museum wordt geëxposeerd vanaf 13 februari, tot 8 juni? Dat schilderij vind ik het allermooiste van hem.

  Zie:
  http://www.kunst-in-amsterdam.nl/index.php?pageid=155

  N.B. Dit antwoordde ik op jouw reactie op mijn blog of ik vroeger Phelan was:
  "Heel goed Maria, maar Phelan is niet meer.
  – Jij bent toch degene die in Leiden af en toe dwarsfluit speelt? Ik weet het eigenlijk wel zeker. Ik ga je hier op het VKB weer volgen, want je maakt, net als indertijd, weer veel indruk op me met je blogs.
  We moeten elkaar nu maar eens ontmoeten (in de Linkse Kerk? Lekkere biologische koffie, maar dat weet je waarschijnlijk wel!) – dat kwam er indertijd niet van, terwijl we er allebei wonen.

  Dag! 😉

 5. laila schreef:

  Avatar van lailaPrachtig vind ik dit.
  Morgen in de Kunstbijlage:
  Rudy Fuchs;
  Over de manier waarop Van Gogh de kleuren opjaagde en liet woekeren en golven.

 6. kees smit schreef:

  Avatar van kees smitHé dat Sieboldhuis kende ik niet, wel dat hoekje in de Hortus. Hiroshige heb ik voor het eerst bewonderd in het Victoria and Albert Museum, daar hebben ze een grote collectie Japanse prenten.

 7. An van den Burg schreef:

  Avatar van An van den BurgDaar ga ik zeker heen. Wat indrukwekkend mooi!

  An.

 8. maria schreef:

  Avatar van mariaHoi allemaal, Hiroshige catalogus heb ik niet, Daarentegen gehaald van de KB; "Japanse prints"
  Paul/Phelan, ja ik ben degene met de fluit.. hopelijk gauw tot ziens.
  Sterrennacht van VanGogh ga ik samen met blogger Ina Dijstelberge bekijken.

  Kees, Sieboldhuis is zeer de moeite waard! (overignes was Van Siebold Duitser, maar goed, wat heeft dat mij te meken, eigenlijk niets, er zijn wel nog meer Duitsers)

  Reactie is geredigeerd

 9. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight@Maria
  Mooi, ik mag de prenten van Hiroshige graag zien. En zeker in het Sieboldhuis.

  Wat me opvalt is dat je in je selectie kiest voor twee prenten zonder veel ‘lege ruimte’ als compositie element. Wat men ‘mu’ noemt, geloof ik. Maar waarschijnlijk is het de keuze van Van Gogh geweest die op jou doorwerkt.

  Je weet wel een lantaarn ergens aan de voorzijkant en dan op de voorgrond en het midden verder helemaal geen voorstelling, maar diepte in de achtergrond. Of een boeket bloemen met veel tussenruimte. Of de filmische techniek ‘deep focus’ die in de jaren ’40 (vdve) door de komst van nieuwe lenzen mogelijk werd. Altijd met de impliciete verwijzing naar de visualiteit van de Japanse prenten trouwens. Of de raadselachtige muziek van de jazzpianist Thelonious Monk. Waar lege ruimte tot stilte wordt. Zeer mu.

  Velen associeren het ‘echte’ van Japanse of Chinese visuele kunst nou juist met die lege ruimte. Maar dat is natuurlijk weer een verkeerd beeld wat in ons hoofd is gaan zitten. Kortom, ik mag de prenten van Hiroshige graag zien.

 10. maria schreef:

  Avatar van maria@George, dank je voor weer een zeer waardevolle bijdrage.
  Mijn keuze voor de prenten is puur de keuze van Van Gogh; ik wilde alleen maar laten zien welke van Hiroshiges prenten Van Gogh had nageschilderd, en het verschil. Ik houd van beiden, maar makkelijker en toegankelijker ( maar niet “beter”) is voor mij Van Gogh.
  Wel heb ikzelf een paar lievelingsprenten van Hiroshige, en over deze zal ik later nog bloggen. Maar verder is Hiroshige eigenlijk van Solvejg, die er nog op terug komt!!

  Lege ruimte en stilte, ja daar houd ik van, dat is dan het minimalisme waar Blew zo op staat.

  ..en ,George, kom je nog naar Leiden voor Hiroshige?? Laat het me weten! Ik zou deze graag samen met jou zien, en zo dus veel meer zien.

 11. Gus Bolden schreef:

  Avatar van Gus BoldenTo be honest, ik vind ‘Brug in de regen’ van van Gogh mooier.

 12. Solvejg schreef:

  Avatar van SolvejgHi Maria, hij staat erop hoor! Deel 2, met natuurlijk een verwijzing naar jouw blog met de foto’s van de prenten. @Gus: mmm, je moet ze in het echt zien, ze zijn echt onvergelijkbaar. Bovendien heeft Hiroshige het ontwerp gemaakt!
  @Kees: het schijnt dat ook het Volkenkunde in Leiden nogal wat Japanse prenten herbergt, en natuurlijk het Van Gogh museum…
  @George Knight: leuk dat je dat zegt over het perspectief: dat is ook precies wat Hiroshige in zijn latere werk doet: een groot object op de voorgrond en diepte in de achtergrond om het perspectief te onderstrepen…

  Reactie is geredigeerd

 13. Blew schreef:

  Avatar van BlewIk moet nog gaan kijken. Iets zegt mij dat ik deze schilderijen ergens eerder heb gezien. Maria? Solvejg?

 14. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight@Solvejg
  Zojuist je blog gelezen. Mooi.

 15. Arstcene schreef:

  Avatar van ArstceneEen ander interessant artikel (in het engels) over Hiroshige: http://www.akantiek.com/Ando-Hiroshige.htm

  Meer artikelen over de japanse houtsnede…etc.: http://www.akantiek.com/articles.htm

Leave a ReplyMeest recente berichten